De mad glade 

 

 

 

 

Forside     Galleri     Opskrifter       Forum     Vin     Mødetider   Kontakt   

                  

                 Spaghetti al limone e basilico

         Spaghetti med citron og basilikum

                                       (4 pers.)

 

400 gr. spaghetti

Saft af 2 citroner

1 spsk reven usprøjtet citronskal

1 dl olivenolie

2 dl. Friskrevet parmesan

1 potte basilikum, finthakket

1 dl bredbladet persille, finthakket

Salt og peber

Friskrevet parmesan

 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Pisk citronsaft, citronskal, olivenolie, parmesan, basilikum og persille sammen.

Smag til med salt og peber.

Kog pastaen i letsaltet vand – husk! Salt tilsættes, når vandet koger!

Hæld vandet fra et par minutter, før den tid, der er angivet på pakken. Pastaen skal være blød udenpå, men stadig have en hård kerne midt i.

Hæld pastaen tilbage i gryden – rør saucen i. Vend og varm godt.

Server pastaen straks med friskrevet parmesan.

 

            Crepes con zucchini e gorgonzola

     Pandekager med squash og gorgonzola

                                                (4 personer)

 

3 ½ dl mælk

200 – 250 gr hvedemel

2 æg

2 spsk smeltet smør

1 knivspids salt

250 gr. squash/courgetter

100 gr gorgonzola

8 skiver kogt skinke

Olivenolie

Salt

Muskatnød

Smeltet smør

4 spsk vand

2 spsk fløde

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Bland mel og mælk og pisk alle klumper ud!

Tilsæt pisket æg, en knivspids salt og smeltet smør.

Bland alt godt sammen og lad hvile 1 times tid i køleskab.

Bag herefter pandekagerne på en pande i smør – der kommer 8 – 10 pandekager af portionen!

Skær squash i meget små tern og steg dem på panden med olivenolie og 2 spsk vand.

Lad dem simre til vandet er fordampet og squashene møre.

Smag til med salt.

Smelt gorgonzola med 2 spsk vand og 2 spsk fløde i en lille gryde – og smag den til med friskrevet muskatnød.

Tag en pandekage og læg strimler af skinke, en skefuld squash og en skefuld gorgonzolasauce på. Fold pandekagerne til kvarte, læg dem i et smurt fad og pensl pandekagerne på overfladen med smeltet smør.

Bag dem i ovnen i 15 – 20 min ved 200 gr. til de er gyldne.

Server straks.

 

                            Pane e fagioli

                    Brød og bønner

                                             (6 pers.)

 

2 ds forkogte canellini-bønner

Ca. 2 spsk Olivenolie

12 friske salvieblade

2 hvidløgsfed

Ca. 2 ½ dl. Grøntsags- eller hønsebouillon

Salt og friskkværnet peber

6 skiver brød

2 hvidløgsfed

Persille, finthakket

Salt

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Hæld cannellini-bønnerne i en si og skyl dem under rindende koldt vand. Lad dem dryppe godt af.

Varm olien i en gryde, tilsæt hvidløgsfedene (skåret i kvarte) og salviebladene.

Rist hurtigt, tilsæt bønnerne og vend rundt.

Tilsæt bouillonen og lad simre i ca. 15 min.

Rist brødet. Riv hvidløgsfedene på brødet og drys lidt salt på.

Læg bønnerne på brødet, dryp evt. frisk olivenolie over og et drys hakket persille.

Server straks.

 

                      Gnocchi al burro e salvia

    Kartoffelkroketter med smør og salvie

                                                 (4 pers.)

 

450 gr, melede kartofler

55 gr. friskrevet parmesan

1 æg, sammen-pisket

200 gr. hvedemel + ekstra til at rulle i

Salt og hvid peber

Ca. 150 gr. smør (saltet)

Ca.  30 frisk salvie-blade, evt. ekstra til pynt

Friskrevet parmesan

 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Kartoffelgnocchi skal laves med ”melede” kartofler – ellers bliver Gnocchi’erne klistrede og seje!

Kog kartoflerne MED skræl i 30 -35 min. eller til de er møre. Kommer naturligvis an på størrelsen!!!

Hæld kartoflerne i en si, lad vandet rende fra og lad kartoflerne køle let.

Pil kartoflerne så snart det er muligt.

Pres kartoflerne gennem en metal-si eller gennem en kartoffelpresser ned i en stor skål.

Smag kartoflerne til med salt og hvid peber, mens kartoflerne endnu er varme tilsættes  den friskrevne parmesan.

Pisk æg i kartoflerne og tilsæt melet gennem en sigte!

Bland let og hurtigt.

Hæld kartoffeldejen op på en melet overflade og ælt den let til en blød dej.

Tilsæt evt. mere mel, hvis dejen klistrer.

Rul dejen i et par lange ”pølser”, skær dem i ca. 2,5 cm stykker og pres dem let med en gaffel eller brug et ”Gnocchi-jern”, for at få den klassiske rillede form.

Læg dem på en meldækket flade og dæk med et viskestykke.

Smelt smør i en gryde/kasserolle og tilsæt salvie-bladene. Bladene må gerne blive bløde og endda lettere sprøde – dog uden at smørret tager farve.

Kog vand i en stor gryde – salt tilsættes vandet, når det koger.

Læg få gnocchi i ad gangen og kog dem i 1 – 2 min., tages op med en hulske og lægges i et fad, der dækkes til med et låg eller staniol, så de holdes varme til alle er kogt.

Hæld det varme smør over alle gnocchi, pynt med et par salvie-blade og giv friskrevet parmesan til.

Server straks.

  

                             Zuppa di zucchini

  Squashsuppe

           (8 pers.)

 

Ca 1,2 kg squash, groftrevet

200 gr. smør

2 scalotteløg, finthakkede

5 dl grøntsags- eller hønse-bouillon

1 spsk sukker

Salt og peber

5 – 6 dl. Fløde

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Riv squash på rivejern.

Smelt smørret i en stor gryde – smørret må IKKE tage farve!

Hæld de hakkede løg og squash i. Svits dem i ca. 5 minutter under konstant omrøring - uden at de bliver brune.

Tilsæt bouillon, sukker, lidt salt og peber.

Kog under låg i ca 20 minutter.

Tilsæt fløden og kog i yderligere 10 minutter under låg.

Blend og si evt. suppen.

Varm suppen godt op igen, tilsæt ca. 50 gr. koldt smør, der piskes i den varme suppe.

Server straks – evt. med frisk-revet parmesan og godt brød!

 

            Gnocchi di spinaci e ricotta

               Spinat- og Ricotta-Gnocchi

                                              (4  - 6 pers.)

Gnocchi:

1 spsk olivenolie

500 gr frisk spinat

225 gr ricotta

115 gr friskrevet parmesan- eller pecorino-ost

2 hele æg, let sammenpiskede

55 gr hvedemel + ekstra til at vende gnocchi’erne i

Nyrevet muskatnød

Salt og peber

2 spsk olivenolie

2 finthakkede scalotteløg

1 gulerod, skrællet og skåret i fine terninger

2 hvidløgsfed, meget fint hakkede

800 gr tomater på dåse, skæres evt.  i fine tern

1 spsk tomatpure

Ca. 6 friske basilikumblade + flere til pynt

 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Varm olien i en stor kasserolle/gryde.

Læg spinaten i olien og lad den varme i 1 – 2 minutter under låg – eller til bladene begynder at falde sammen.

Hæld spinaten i en si/dørslag og lad vandet/væsken rende fra.

Lad den køle i sien.

Kram så meget væske som muligt ud af spinaten med hænderne. Kram den endnu engang i et rent viskestykke, så den bliver så tør som muligt.

Finhak spinaten og læg den i en skål.

Tilsæt ricotta, halvdelen af Parmesan/Pecorino-osten, æggene og melet – bland godt.

Smag til med salt og peber, samt krydr med nyrevet muskat-nød.

Dæk spinat-blandingen til og sæt i køleskabet i mindst 1 time.

Lav saucen klar!

Varm olien i en gryde, tilsæt scalotteløg, gulerod og hvidløgsfed. Rist det hele godt igennem på middel-varme i 3 – 4 min. eller til grøntsagerne er møre.

Tilsæt tomater og tomatpuré og kog op. Sænk så varmen og lad simre ved svag varme uden låg i 10 – 15 min. til saucen er tyknet og reduceret!

Smag til med salt og peber.

Tilsæt basilikumbladene, rør og tag af varmen – læg låg på!

Gør en dyb tallerken klar med sigtet ( sigtet gennem en sigte, så der ikke er klumper!!!) mel.

Læg en lille spiseske spinatblanding i håndfladen og form den FORSIGTIGT – uden at presse – til en æggeform.

Rul den i melet og læg den på en melet overflade...... f.x. en bageplade, beklædt med madpapir/bagepapir, der er drysset med sigtet mel.

Fortsæt til al spinatblandingen er brugt.

Opvarm vand i en stor gryde. Tilsæt salt NÅR vandet koger og lad vandet komme op på kogepunktet igen!!!!

Læg få spinat-gnocchi i det kogende vand ad gangen.

Kog dem ca. 2 – 3 min eller til de kommer op til overfladen.

Tag spinatgnocchi op ad vandet med en hulske, læg dem i et opvarmet fad, der løbende dækkes til og holdes varm, mens de andre gnocchi koges.

Server spinat-gnocchi med den varme tomatsauce, pyntet med friske basilikum-blade og den friskrevne parmesan/pecorino-ost.

 

                                        Panna cotta

                             Kogt fløde

                                          (6 pers.)

 

10 blade husblas

 

1 dl mælk

 

5 dl fløde

 

100 gr sukker

 

1 stang vanille, flækket

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Fyld en skål med vand, tilsæt husblas og lad den udbløde.

 

Hæld mælken i en gryde og bring det lige netop til under kogepunktet; DET MÅ IKKE KOGE!

 

Tag gryden af varmen. Hæld vandet fra husblassen og klem væden af bladene – uden at ædelægge bladene!

 

Læg bladene i mælken.

 

Hæld fløden i en anden gryde, tilsæt sukker og vanillestang, bring i kog under omrøring.

 

Tag straks af varmen, fjern vanillestangen og rør mælkeblandingen i.

 

Skyl en rektangulærform med iskoldt vand, ryst dråberne af og fyld den med blandingen.

 

Stil formen (dækket med film) i køleskabet i flere timer (gerne til næste dag), så desserten  stivner.

 

Vend den ud på et fad; server evt. med friske bær eller chocoladesauce eller skovbær-sauce ......

     

     

    Tilbage