De mad glade 

 

 

 

 

Forside     Galleri     Opskrifter       Forum     Vin     Mødetider   Kontakt   

                  

 

 

                                       Lasagne

                                                ( 1 pers )

 

Pasta-plader

 

100gr mel (gerne halvt hvedemel og halvt semuljemel)

 

1 knivspids salt

 

1 æg

 

1 tsk olivenolie

 

/////////////////////////////////////////////////////////// 

 

Hæld melet på op bordet (gerne marmor) i en form som en ”vulkan med krater”.

Hæld det hele æg, der er slået ud i en kop, i ”krateret!

Pisk ægget let med en gaffel og tilsæt salt og olie.

Pisk videre med gaffelen og bland langsomt melet med ind.

 

Ved større portioner skal æggene tilsættes

et ad gangen og langsomt blandes med melet.

Tilsæt evt. lidt vand.

Ælt dejen grundigt med håndfladerne udefra og indtil dejen bliver glat og smidig.

Dejen er perfekt, når den slipper bord og hænder, samt glinser svagt.

Form dejen til en kugle og læg den til hvile et lunt sted under et viskestykke i ca. 30 min.

 

 

Italiensk kødsauce  

 

1/2 spsk olivenolie

 

½ stor gulerod

 

½ stilk blegselleri

 

½ løg

 

½ spsk. Kapers

 

2 sardeller

 

2 fed hvidløg

 

Ca. 8 blade frisk basilikum

 

4 stilke finthakket persille

 

125 gr. hk. okse- eller kalve-kød

 

1 lille halvt glas rødvin

 

1 spsk koncentreret tomatpuré

 

Okse- eller hønsebouillon

 

Salt og peber

 

///////////////////////////////////////////////////////////// 

 

Vask og rens grøntsager. Riv gulerod, blegselleri og løg – evt. hak fint. Pil og skive-skær hvidløgene. Klip basilikummen i fine strimler. Del bladene fra stilkene af persillen og finhak den.

 

Varm olie i en gryde og svits de finthakkede grøntsager i ca. 3 – 4 min. Tilsæt hvidløg, basilikum, persille, kapers og sardeller. Lad svitse med ca. 1 min. Tilsæt kødet og brun det et kvarters tid – under KONSTANT omrøring!

 

Hæld vinen ved, lad saucen koge et par min. Hæld lidt bouillon ved, så saucen ikke brænder på! Rør tomatpureen ud i lidt bouillon og tilsæt saucen.

Lad det simre en halv time – tilsæt mere bouillon undervejs, hvis/når saucen tørrer ind. Smag til med salt og peber.

 

Sæt til side.

 

-          Kan serveres på nykogt pasta med et drys friskrevet parmesan.

 

 

Bechamelsauce

 

15 gr smør

 

1 ½ spsk hvedemel

 

2 ½ dl mælk (kogende)

 

Revet muskatnød

 

Salt, peber

 

 

Derudover:

 

Ca. 50 gr. friskrevet parmesan

 

Ca 50 gr. smør

 

//////////////////////////////////////////////////////////////

 

Smelt smørret (15 gr.) i en gryde (det må IKKE tage farve!). Rør melet i. Pisk langsomt den varme mælk i. Kog saucen igennem i ca 5 min. UNDER omrøring. Smag til med muskat, salt og peber.

 

Sæt til side.

  

Tag pastaen frem og ælt den godt igennem. Form den til en kugle, der bankes let flad med hånden. Fra midten udrulles dejen med en kagerulle – eller en vinflaske!!! til en tynd plade….. max. 3 – 4 mm!!!!

 

Skær pastaen i plader, der passer til formen eller i 5 x 10 cm. Pladerne lægges til tørre i ca. 15 min.

 

 

Smør en form med smør (læg en lille klump koldt smør på et stykke køkkenrulle og smør formen).

Beklæd bunden af formen med en smule Bechamel-sauce, drys friskrevet parmesan udover og læg de første (den første) pastaplade i formen. Læg et lag kødsauce over pladerne, dæk med bechamel-sauce og parmesan. Læg endnu en pasta-plade over og fortsæt som beskrevet ovenover.

Det sidste pastalag dækkes med bechamelsuace, parmesan og smørklatter.

 

Lasagnen sættes i ovnen i ca. 25 min ved 200 gr. (varmluftsovn) til den er gylden og let sprød på overfladen!

 

Serveres evt med grøn salat.

 

 

                  Creme Brulee eller Creme Catalana

                                 (4 pers)

 

3 dl fløde

 

4 dl mælk

 

1 helt æg

 

7 æggeblommer

 

4 spsk sukker

 

1 kardemommefrø finstødt eller ca 1/2 tsk

stødt kardemomme

 

1 appelsin revet skal og saft

 

4 appelsiner som fileteres

 

2 spsk pistaciekerner, grofthakkede

 

///////////////////////////////////////////////////////////////

 

Tænd for ovnen på 175 gr

Til gratinering: anvend grillen i ovnen eller en lille

gasbrænder. 

 

Kom fløde og mælk i en gryde og lad det koge op.

Kom æg, æggeblommer, sukker, kardemomme, appelsinsaft og –skal i en skål og pisk det sammen,

Rør den kogende mælkeblanding i æggeblandingen og hæld massen i små, smurte, ildfaste forme.

Bag dem i ovnen i vandbad til massen er stivnet, ca. 30 min., og lad dem køle af ved stuetemperatur.

 

Lige før servering:

Drys rørsukker på cremeoverfladen og gratiner formene i ovnen – under grillen – eller brug en lille gasbrænder.

Cremen får en mørkebrun, sprød sukkeroverflade.

Server cremen straks med appelsinfiletter og pistaciekerner.

 

Tilbage